Aan welke beestjes denk je bij ongedierte? De meeste Nederlanders beantwoorden deze vraag met muizen, ratten, wespen, mieren en muggen. Deze beestjes vallen inderdaad onder het ongedierte ja. Er zijn echter veel meer beestjes die we tot het ongedierte rekenen. Wat te denken van de kakkerlakken bijvoorbeeld? Er zijn echter ook beestjes die lang niet iedereen kent. Neem bijvoorbeeld zilvervisjes en bedwantsen. Aangezien veel mensen niet bekend zijn met dit ongedierte, wordt hier niet of nauwelijks iets aan gedaan. Toch is dit wel verstandig. Ook zilvervisjes en bedwantsen kunnen namelijk voor de nodige problemen zorgen.

Wat zijn zilvervisjes en bedwantsen?
Heb je nog niet eerder gehoord van zilvervisjes of bedwantsen? Dan heb je natuurlijk ook geen idee wat dit voor een beestjes zijn. Dit maakt het lastig om te achterhalen of dit ongedierte in jouw woning aanwezig is. Daarom vertellen we je hier eerst kort hoe deze twee beestjes er eigenlijk uitzien.

Te beginnen met de zilvervisjes. Deze beestjes worden doorgaans niet groter dan 10 tot 12 millimeter en hebben een zilverachtige kleur. Dit ongedierte dankt zijn naam aan zijn schuddende beweging, die op de beweging van een vis lijkt. Daarnaast is de huid van zilvervisjes voorzien van schubben. Zilvervisjes houden van koele ruimtes waar de lucht vochtig is. Het ongedierte duikt bijvoorbeeld regelmatig op in keukens, badkamers en kelders.

Net als zilvervisjes zijn ook bedwantsen nogal klein van stuk. Waar je zilvervisjes nog wel met het blote oog waar kun nemen, is dit bij bedwantsen niet of nauwelijks het geval. Dit ongedierte houdt zich overdag vaak schuil achter plinten, maar komt ´s nachts tot leven. Dan gaat de bedwants namelijk op zoek naar menselijk bloed om zich mee te voeden.

Welke schade richt dit ongedierte aan?
Zilvervisjes en bedwantsen kunnen in iedere woning voorkomen, dus ook in die van jou. Ze kunnen allebei schade aanrichten. Zilvervisjes richten doorgaans alleen schade aan wanneer zij in groten getale voorkomen in jouw huis. De diertjes voeden zich dan met bloem en andere etenswaren. Hier kunnen zij bacteriën op overdragen, waardoor je ziek kunt worden wanneer je van dit voedsel eet. Ook is dit ongedierte dol op lijm. Zilvervisjes komen dan ook regelmatig achter behang voor. Wanneer zij veel van de lijm eten, laat het behang op den duur los.

Bedwantsen richten eigenlijk alleen schade aan mensen aan. De beestjes komen ’s nachts geregeld voor in de slaapkamer. Hier gaat het ongedierte namelijk op zoek naar bloed. Om bij menselijk bloed te komen, moeten bedwantsen eerst in de huid van mensen bijten. Dit resulteert altijd in een wondje. Ontdek je steeds vaker kleine, rode vlekjes in de lakens? Dan kan dit duiden op de aanwezigheid van bedwantsen. Ook jeukende bultjes en korstjes op jouw huid verraden de aanwezigheid van dit ongedierte vaak.

Wacht niet met bestrijden
Hierboven vertelden wij je reeds dat zilvervisjes en bedwantsen schade aan kunnen richten. Reden genoeg dus om dit ongedierte te bestrijden. Zilvervisjes bestrijden kan op verschillende manieren. Je kunt allereerst proberen de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 50 procent komt, sterven zilvervisjes. Daarnaast is het dichten van naden en kieren belangrijk. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de beestjes buiten blijven. Tot slot raden wij je aan producten met zetmeel zoveel mogelijk in een af te sluiten bak of pot te bewaren.

Het bestrijden van bedwantsen is helaas een stuk lastiger dan zilvervisjes bestrijden. Zodra ze eenmaal aanwezig zijn in jouw woning, blijven ze hier ook. Je kunt dan ook niets doen om de beestjes uit huis te weren. Heb je last van bedwantsen? Dan doe je er goed aan een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij weet namelijk precies hoe hij bedwantsen moet bestrijden. Door tussenkomst van een professional ben je binnen de kortste keren verlost van bedwantsen in huis. Overigens kan een ongediertebestrijder jou ook helpen wanneer je niet van zilvervisjes af komt.