Het kan bijna niet normaler klinken: overlast van de eikenprocessierups. Het hele jaar door leven deze beestjes op allerlei verschillende plekken, maar in de maanden mei tot en met juli kunnen ze voor wel flink wat overlast zorgen. Misschien heb je zelf de jeuk en het branderige gevoel dat de haartjes van dit beestje afgeven mogen ervaren, maar misschien heb je er ook alleen maar over gehoord. Los van hoe vervelend de haartjes voor de mens kunnen zijn, is het ook wel belangrijk om te kijken hoe andere organismen reageren op de eikenprocessierups. Wanneer je een hond hebt en het seizoen vol rupsjes voor de deur staat, is het best handig om het onderstaande even te lezen. Zo zorg jij ervoor dat jij en je favoriete viervoeter zonder zorgen het voorjaar in kunnen.

Eikenprocessierups en de hond?

De combinatie is nog niet bij veel mensen bekend: de eikenprocessierups en de hond. Men verwacht altijd dat zo’n klein rupsje vast niet door de dikke vacht van een hond heen komt, maar niets blijkt minder waar. Tijdens het inademen kunnen de haartjes, die dat branderige en jeukerige gevoel geven, in de neus, snuit, tong of lippen terechtkomen. Zodra er contact ontstaat tussen deze lichaamsdelen en de haartjes van de processierups, geven de haartjes een bepaalde giftige stof af. Deze stof zorgt voor jeuk en irritatie zoals tevens het geval is bij de mens. In extreme gevallen en met extreme pech kan een processierups in het oog van jouw hond terechtkomen. Jouw hond kan op deze manier voor een belangrijk deel het zicht verliezen of misschien zelfs erger: blind raken. 

De bescherming tegen de processierups

Nu we weten dat we echt op moeten passen met onze honden en het kleine, harige rupsje, is het van belang om te kijken hoe we de hond kunnen beschermen. Allereerst is het handig om, vooral tijdens het seizoen, je hond niet te lang, of zelfs helemaal niet, te laten snuffelen aan een eikenboom. De haartjes van de rups kunnen op de grond liggen. Dit kan leiden tot bovenstaande gevolgen. Uiteraard kan de wind de haartjes hebben meegenomen. Houd daarom jouw hond te allen tijde goed in de gaten en kijk of er ergens klachten ontstaan.

 

Mocht jouw favoriete viervoeter daadwerkelijk last krijgen van zijn ogen, snuit of andere plek op het lichaam, dan is het enkel en alleen aan te raden om een dierenarts te contacteren. Tot slot zijn er altijd mogelijkheden om, uiteraard zelf met handschoenen, door middel van het gebruik van water de hond goed te wassen.