Het principe van een huisdierenverzekering is eenvoudig; het risico op dierenartskosten wordt over een grote groep verdeeld. Dus in plaats van betalen uit je eigen zak bij tegenspoed betaal je als het ware gezamenlijk. Het risico wordt gespreid en tegen slechts een fractie van de werkelijke kosten. Je betaald maandelijks premie en hoopt dat je huisdier voor de rest van haar leven gezond blijft. Mocht je huisdier echter ziek worden, een ongeval krijgen of iets giftigs opeten zorgt de verzekeringsmaatschappij er financieel voor dat je huisdier weer gezond wordt. In de regel dekt een huisdierenverzekering de onverwachte kosten en niet de routinematige of preventieve kosten als ontwormingstabletten en sommige inentingen. Je katten verzekeren kan al vanaf €6 per maand.

Basis van een huisdierenverzekering

Het meest belangrijke aspect van een huisdierenverzekering en de reden dat huisdierbezitters een verzekering afsluiten is de dekking van dierenartskosten. Er zijn min of meer 3 type dekkingen mogelijk. Het is echt belangrijk goed te weten welk type dekking jouw beoogde verzekering biedt!

  • Er wordt jaarlijks een maximaal bedrag aan kosten worden vergoed. Stel uw kat heeft lijdt aan Artritis dan is dit voor de rest van haar leven gedekt. Ieder jaar opnieuw kan het maximum bedrag worden gedeclareerd.
  • Bij de 2e variant is er sprake van een maximum per aandoening. Je kunt de kosten blijven declareren tot het maximum van de aandoening is bereikt. Daarna is er geen dekking meer.
  • Bij de 3e variant is er per aandoening zowel financieel als tijdstechnisch (meestal 12 maanden) een maximum. Zodra 1 van de 2 wordt bereikt stopt de dekking.

Waarom zou je een huisdierenverzekering afsluiten?

Met een huisdierenverzekering ben je gedekt tegen dierenartskosten voor hond of kat. Het zorgt ervoor dat je nooit hoeft te kiezen tussen het welzijn van je huisdier en je eigen financiële situatie, iets dat jammer genoeg nog bijna dagelijks gebeurt. Bekijk hier informatie over huisdierverzekeringen.

  1. Zorg voor huisdieren wordt steeds duurder. De ontwikkelingen binnen de diergeneeskunde gaan bijzonder snel, er is steeds meer mogelijk. Zo kunnen dierenartsen tegenwoordig gebruik maken van MRI en chemotherapie om een huisdier te behandelen en worden er bijzonder gecompliceerde (lees dure) operatieve handelingen uitgevoerd. De kosten van dergelijke behandelingen zijn zonder verzekering bijna niet te betalen.
  2. Verhoogd welzijn en een langer leven voor je huisdier. Routinematige handelingen als vaccinaties en gebitsreiniging zorgen voor een verhoogd welzijn en een langer leven van je huisdier. Honden en katten bezitters met een huisdierenverzekering laten dergelijke behandelingen vaker doen dan huisdierbezitters zonder verzekering.
  3. Verzekeren of een spaarpotje? Als alternatief voor een huisdierenverzekering (of andere verzekeringen) kun je iedere maand geld opzij leggen ter dekking van toekomstige dierenartskosten. Dit kent een aantal nadelen. Om te beginnen valt het in de praktijk voor veel mensen niet mee om de discipline op te brengen iedere maand iets opzij te leggen. Ook het bedrag wat gespaard moet worden is niet erg duidelijk omdat je vaak pas bij ziekte of ongeval met de hoogte van de kosten geconfronteerd wordt. Is de hoogte van het bedrag al moeilijk in te schatten nog lastiger is het moment waarop je het geld bij elkaar gespaard moet hebben. Ziekte en ongeval laten zich niet voorspellen. Het kan gebeuren dat je voor je hond of kat al in zijn of haar eerste levensjaar enorme kosten moet maken terwijl het spaarpotje dan nog lang niet vol is.
  4. Onvoorziene dierenartskosten. Er wordt geschat dat 40% van de jaarlijks gemaakte kosten voor het bezit van een hond bestaat uit onvoorziene dierenarts kosten.